Νίκος Αναστασιάδης, ο ίδιος και o αυτός

Επιβεβαιώνοντας την φήμη του περί αναξιοπιστίας, αθέτησης των δημόσιων δεσμεύσεων του, άτακτων υποχωρήσεων, αψυχολόγητων παλινδρομήσεων, επικίνδυνων διαπραγματευτικών ελιγμών, ανεπαρκούς στρατηγικής σκέψης, φανατικής προσήλωσης στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ρεβανσισμού, έμμονων ιδεών, ιδεολογικών αγκυλώσεων, εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και Αγγλοαμερικανικής εξάρτησης, ο Νίκος Αναστασιάδης έπραξε για άλλη μία φορά ακριβώς αυτό που υποσχόταν δημοσίως στον κυπριακό λαό ότι δεν θα έπραττε, αυτή τη φορά χωρίς πιστόλι στον κρόταφο.   Δέχθηκε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για αυστηρά χρονοδιαγράμματα, πενταμερή διάσκεψη και παραπομπή σε αυτή των σοβαρών εκκρεμοτήτων σε όλα τα κεφάλαια.

Η ενέργεια αυτή δεν εξέπληξε και δεν αιφνιδίασε.  Αντιθέτως, ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν τον Νίκο Αναστασιάδη για χρόνια.  Δυστυχώς όμως, έχει πολλές και μεγάλες αρνητικές συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό ελληνισμό.

Πρώτον, επισφραγίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την στρατηγικής σημασίας θέση της Τουρκίας περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.  Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την αιφνίδια συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακκιντζί δεν κάνει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και με την συνήθη μέθοδο της εποικοδομητικής ασάφειας παραλείπει την επιβεβλημένη διευκρίνιση ότι θα συμμετάσχει και αυτή στην διάσκεψη.

Δεύτερον, αδειάζει την Ελληνική κυβέρνηση, φέρνοντας την προ τετελεσμένων ώστε να υποχωρήσει από την σθεναρή θέση της ότι δεν θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για να συζητήσει οτιδήποτε άλλο από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Τρίτον, παρακάμπτει τη Ρωσία, που αποτελεί τον πλέον σταθερό υποστηρικτή της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει επανειλημμένα προσφερθεί να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη, καθώς και τα άλλα δύο φιλικά προσκείμενα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήτοι την Κίνα και την Γαλλία.

Τέταρτον, παραγνωρίζει την έντονη κατακραυγή κατά του νέο-οθωμανικού, αντιδημοκρατικού και δικτατορικού καθεστώτος της Τουρκίας  που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή εκδηλώθηκε με το πρόσφατο ψήφισμα καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φαίνεται έτοιμος να την εμπιστευτεί για υλοποίηση αυτών που θα συμφωνηθούν.

Πέμπτον, βγάζει την Τουρκία από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε από την άκρως αδιάλλακτη θέση της στο Μον Πελεράν και την ενθαρρύνει να συνεχίσει την προκλητική ρητορική του νεοσουλτάνου Ερντογάν και των αυλικών του, συμπεριλαμβανομένου του Μουσταφά Ακκιντζι, περί πεινασμένων κοτόπουλων, εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, πενταμερούς διάσκεψης, παραμονής όλων των εποίκων, διατήρησης των Τουρκικών εγγυήσεων, εκ περιτροπής προεδρία, Τουρκικών Ιμίων, αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης, κλπ.

Έκτον, διευκολύνει τους Αγγλοαμερικανούς να έχουν άλλη μία, ίσως ύστατη προσπάθεια, για επιβολή λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, θα μονιμοποιήσει τον δικό τους έλεγχο επί του νησιού και θα θέσει τον Κυπριακό ενεργειακό πλούτο στα δικά τους χέρια, αποκλείοντας έτσι το Ρωσικό αντίπαλο δέος.

‘Εβδομον, θα φέρει για δεύτερη φορά τον Κυπριακό λαό προ της δυσάρεστης θέσης να πει ΟΧΙ στο σχέδιο λύσης που θα τεθεί ενώπιον του.

Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ακολουθήσει το παράδειγμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και να κατακεραυνώσει τον νέο-οθωμανό σουλτάνο και το δικτατορικό καθεστώς του και αντί να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία εξαπολύοντας διεθνή εκστρατεία καταγγελίας των αδιάλλακτων και προκλητικών δηλώσεων, θέσεων και ενεργειών της και προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέκυψε στις εντολές των Αγγλοαμερικανών πολιτικών πατριών του που έσπευσαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες για να διασώσουν το ναυάγιο και σύρθηκε ξανά ως πρόβατον επί σφαγή στην τράπεζα των συνομιλιών, γνωρίζοντας τις επανηλειμμένα  δεδηλωμένες προθέσεις της δημίου Τουρκίας και αποκλείοντας τους προστάτες, φίλους και υποστηρικτές μας από τη διεθνή διάσκεψη.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προχωρεί ακάθεκτος χωρίς αναστολές στην υλοποίηση των δεσμεύσεων προς αυτούς που τον ανέδειξαν στην εξουσία.  Οι πιέσεις των Αγγλοαμερικανών είναι αφόρητες.  Ο χρόνος δεν τους παίρνει.  Ο κυπριακός λαός άρχισε να ξυπνά. Το αντιδιζωνικό ρεύμα δυναμώνει.  Εμείς ετοιμαζόμαστε.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s